01 februari 2009
HemelBed 107
Honderdenzeven lijkt me een mooi priemgetal, al heb ik het moeten narekenen dat dit cijfer het weldegelijk is. Deelbaar door 3, 7, 11, 13 en zo verder... De elektronische rekenmachine van mijn pc kwam prompt opdagen met ontelbare cijfers na de komma. 107 delen door 17 wordt bijvoorbeeld 6,2941176470588235294117647058824. Hoe getallen een dans kunnen uitvoeren en hoe ze elkaar toch volop respecteren: mooi in de rij, democratisch, niet jaloers en zonder bekvechten volledig juist blijken te zijn. Het spelen met getallen is dan ook een exacte wetenschap en is wars van emoties en menselijkheden. Het toont wel aan dat het zoveelste HemelBed meedeint op de tijd, een schip dat o zo genadeloos is.
West Classic met Nieuwjaarswensen
Op vrijdag 9 januari staken de serviceclubs van Ieper en Poperinge met West Classic de koppen bij elkaar om naar jaarlijkse gewoonte een concert annex receptie te organiseren. Alle genodigden konden nadien bijpraten in de Lakenhalle van de kattenstad. Muzikale gasten waren het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie o.l.v. Jean-François Chamberlain en violiste Vineta Sareika. Deze soliste kon zich tweemaal bewijzen, eenmaal voor de pauze met een solosonate van Bach en later met het 'Introduction et Rondo Cappricioso' van Saint-Saëns. De viool die ze hanteerde had een frêle, dunne maar rijpe klank: heel gedegen voor haar barokwerk, al kon het romantische werk van de componist van 'Carnaval des animaux' wat meer diepgang in de klank gebruiken. Het strijkersensemble had een mooi programma uitgekozen dat liep van barok, over romantische naar hedendaagsere klanken. Mijns inziens waren de tempi soms wat te snel, vooral in het Concerto van Vivaldi. Het werk van Elgar daarentegen werd heel lief en teder voorgedragen. De 'Simple Symphony' van Britten werd zeer gesmaakt. Het concert eindigde met een jeugdwerk van de gevierde Mendelssohn (die 200 jaar geleden geboren werd). Misschien was het beter geweest om met de 'Serenade voor strijkers' van de Engelse bard, Elgar te eindigen. De Symfonie van Mendelssohn kende maar twee delen en kwam wat te dilettanterig over. Het was toch een geslaagde avond die werd verwarmd door boeiende muziek.
ART
In de Lakenhallen van Ieper is plaats gemaakt voor kunst van eigen bodem. Het 'Salon van Ieperse Kunst' staat open voor iedereen die meent iets te kunnen zeggen met beeldend werk. De vorige edities waren wat gewoontjes. Nu vond ik er nieuwe namen met frisse ideeën. Sober maar heel net zijn de artefacten tentoongesteld. De expositie begint al buiten op de binnenkoer waar een slagboom van Trees Le Roy een eigenzinnige weg wijst. Ook van dezelfde hand neemt iets verder een groot oranje prikbord de aandacht weg van de mooie historische gebouwen. Een publieksprijsvraag doet je nadenken over je eigen smaak, doet de verschillende stijlen met elkaar vergelijken en toetst je eigen relaties met vrienden-kunstenaars.
Mime
Op zaterdag 17 januari zat de toch wel kleine zaal van CC Ghybe bijna voor driekwart vol. Na de pauze zouden 'Heyte & Haeyaert' hun 'Dwergenkelder' spelen. Voor de pauze kwamen 'i Buffoni' een mimespel ten beste geven. Op een sober podium werden enkel wat zwarte schuiloorden opgesteld waar de beide toneelspelers zich achter en voor bewogen. Echt mimespel was het niet, de beide protagonisten maakten allerhande geluiden om hun gebaren te versterken. In een vlot tot snel tempo volgden de scènes zich op. Het geheel, onder de titel 'Badaladak' speelde zich af in en rond vervoerstoestellen. De 'zotten' begonnen in een ordinaire wagen en zaten al vlug in een trein, boot of vliegtuig. Het slot was bestemd voor enkele paarden en de try-out (gecoacht door Daniel Donies) van deze beide gekken stopte in een koets. Een mooi voorbeeld van sobere animatie met volop mooie composities en af en toe wat contrapunt in de opeenvolging van de korte sets van bewegingen.
Gedichtendag
Neem een dichter in bed,
één die wat meer op maten let.
Benen worden langer,
borsten wat pranger.
Ideeën en heupen deinen wat breder
en hier en daar stremt
een lintje in leder.
Laat hem dichter tot hij
uitgezongen is.
één die wat meer op maten let.
Benen worden langer,
borsten wat pranger.
Ideeën en heupen deinen wat breder
en hier en daar stremt
een lintje in leder.
Laat hem dichter tot hij
uitgezongen is.
Abonneren op:
Posts (Atom)